Jan Gregoire | Maastrichts kunstschilder
Jan Gregoire - Bloemen in een tinnen kan - olieverf op masonite - 59 x 100 cm - prijs op aanvraag
NL | Maastricht 1887 - 1960
 
Bloemen in een tinnen kan
rechtsmidden gesigneerd
olieverf op masonite 59 x 100 cm
 
Johannes Hubertus (Jan) Grégoire (Maastricht, 11 september 1887 - Amsterdam, 11 februari 1960) was een Nederlands kunstschilder en graficus.
 
Jan werd geboren in Maastricht, waar zijn moeder een café aan het Vrijthof runde. Hij woonde en werkte tot 1910 in Maastricht, Brussel en Charleroi, waarna hij zich definitief in Amsterdam vestigde.
 
Jan doorliep l'Ecole Normale des Arts du Dessin in Brussel. Hij kreeg o.a. les van de schilder Jhr. Robert Graafland, die in 1902 de Zondagschool voor Decoratieve Kunsten oprichtte. Daar leerde hij zijn leerlingen schilderen en tekenen naar de natuur. Graafland was de leidsman van tal van Maastrichtse arbeiderskinderen, in wie hij artistiek talent vermoedde. Hij leidde Jan de wereld van het kunstenaarschap binnen. Ook spoorde hij hem later aan om naar de Rijksacademie in Amsterdam te gaan (1913-15).
 
Jan verkreeg vele opdrachten en was een succesvol kunstenaar. Hij heeft zich ook sterk gemaakt voor voorzieningsfondsen voor kunstenaars als voorloper van de overheidsregeling, de zgn. 'contra-prestatie' om zo kunstenaars een kans te geven. Tevens schreef hij twee romans en was hij lid van de sociëteit 'Arti et Amicitiaë' in Amsterdam.
 
Jan Grégoire werd stamvader van een kunstenaarsfamilie. Zijn zoon Paul Grégoire werd beeldhouwer. Van zijn kleinkinderen werd Pépé beeldhouwer en Kenne en Hélène schilders. Eind 2008 - begin 2009 wordt in het Voerman Museum Hattem een tentoonstelling gehouden worden, waar werk van drie generaties Grégoire te zien is.