Pal Fried | naakten 
Pal Fried - Ballerina - olieverf op doek - 80 x 60 cm Pal Fried - Ballerina - olieverf op doek - 80 x 60 cm
Hongarije / USA | 1893 - 1976
 
Ballerina
linksonder gesigneerd
olieverf op doek 80 x 60 cm
lijst 98 x 78 cm
 
Pal Fried, geboren in 1893 en overleden in 1976. Met zijn realistische manier van werken en pasteuze manier van schilderen genoot hij grote bekendheid in Amerika en Engeland.
 
Aan het begin van de twintigste eeuw toog de getalenteerde Pal Fried, net afgestudeerd aan de Kunstacademie in Boedapest, naar Parijs waar het op kunstgebied “allemaal” gebeurde. Picasso en Braques zetten de Lichtstad met hun kubistische werken op z’n kop. Post-impressionisten als Sisley, Seurat en Lebourg etaleerden het pure meesterschap in de verbeelding van stad en landschap.
 
Pal Fried werd geinspireerd door het werk van Degas en Renoir en ging uiteindelijk bij Claude Monet in de leer. In de jaren twintig en dertig maakte hij reizen naar Spanje, Noord-Afrika en Senegal waar hij zich toelegde op naakten, Ballet en Spaanse dansscenes, portretten en de verbeelding van de dagelijkse werkelijkheid.
 
Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde Pal Fried naar Amerika om te gaan lesgeven op de Kunstacademie van New York. In de daarop volgende decennia verkreeg hij grote bekendheid als portrettist van bekende Amerikanen. Hij was veelal werkzaam in Hollywood en raakte onder andere bevriend met Marilyn Monroe die hij ook diverse malen op het doek vereeuwigde. Wellicht dat Pal Fried artistiek gezien z’n meest interessante werken voor de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt. Dit soort werk werd uiteindelijk ook in de Tate Gallery in Londen geëxposeerd.