Vic Brams | Ballerina
Vic Brams - Ballerina - olieverf op doek - 70 x 60 cm - Ä 1500
BelgiŽ | 1921 - 2000
 
Ballerina
rechtsboven gesigneerd
olieverf op doek 70 x 60 cm
 
Geboren te Rillaar op 07-11-1921 en overleden te Beringen op 16-08-2000
 
De familie Brams verhuisde in 1923 naar Antwerpen. Vic Brams studeerde aan de koninklijke Academie en het Nationaal Hoger instituut voor schone kunsten te Antwerpen. Hij volgde de richtingen portret-, dier- en figuurschilderen en studeerde af in 1958. Tot op zijn 76ste volgde hij op zondagvoormiddag een cursus aan de Academie van Arendonk.
 
Eind jaren 40 vestigde hij zich te Leopoldsburg en koos voor een loopbaan in het onderwijs, gemakkelijk te combineren met het onzekere kunstenaarsleven. Zo gaf hij vooral wetenschappelijk tekenen aan het Koninklijk Atheneum in Leopoldsburg (vanaf 1948) en bij de Ursulinen te Heusden (vanaf 1963). Hij gaf ook avondlessen " portretschilderen" in De Noordlimburgse School voor Schone kunsten te Neerpelt en teken- en schilderkunst aan de Beringse Kunstkring. Brams was lid van de Leopoldse Kunstkring Erica, de Beringse Kunstkring en Kunstkring Heikracht te Neerpelt.
In zijn portretten komt zijn liefde voor de mens duidelijk tot uiting. Op trefzekere manier zette hij niet alleen de fysieke gelijkenis maar ook het karakter van zijn model op doek. Hij schilderde talrijke stilleven en landschappen, maar in zijn figuur- en naaktschilderijen en fantastische composities komt zijn ware kunstenaarschap tot leven.
Hij illustreerde, tekende en maakte talrijke ontwerpen en logo's voor kerk, verenigingen en middenstand.
 
Brams nam niet zoveel deel aan individuele tentoonstellingen. Hij keerde wel regelmatig terug naar de Hasseltse Albertgalerij o.a. in 1963, 1964, 1968 en 1973. Samen met andere leden van de Koninklijke Kunstkring Heikracht nam hij deel aan een tentoonstelling te Tongeren in het Gallo Romeins Museum (1963). Werk van hem was ook te zien in het Dommelhof te Neerpelt (1979). In 1988 stelde hij zijn werken ook voor in galerij "Het Mols Pierement" te Mol. Eind 1988 was er ook werk van hem te vinden op de thema tentoonstelling "Het Portret" georganiseerd door Kunstkring Heikracht te Neerpelt. De kinderen van de kunstenaar organiseerden op 3 en 4 maart 2001 een postume tentoonstelling in het Cultureel Centrum van Leopoldsburg. Hier werden een 70-tal werken getoond.
 
Vic Brams is vooral gekend voor zijn portretten, die naast een fysische gelijkenis ook het karakter van het model weergeven. Naast portretten laat Brams ons ook figuurcomposities, landschappen en stillevens na. Hij ontwierp glasramen o.a. voor het gemeentehuis van Leopoldsburg waarbij de geschiedenis van de gemeente weergegeven wordt, decors en maakte ook tekeningen. Hij is blijven schilderen tot 2 jaar voor zijn dood. Werk van hem bevindt zich in particulier bezit in BelgiŽ en buitenland o.a. Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk enz.
 
Tentoonstellingen: Antwerpen VTB (64); Hasselt Galerie Albert (62,63,68,70,73,76, ..); Kunstweek Geel; Genk; Mols Pierement (88); Monaco en Nancy.